Wat is Cardano (ADA)?

Wat is Cardano?

Cardano is een ‘Proof-of-Stake’ blockchain netwerk waaraan een cryptomunt genaamd ADA is gekoppeld. Proof-of-Stake is het valideren van transacties en het creëren van blokken op de blockchain door middel van het inzetten (staken) van cryptomunten. In tegenstelling tot Proof-of-Work worden transacties dus gevalideerd door middel van het inzetten van staken in plaats van door het inzetten van computerkracht.

De ontwikkelaar van Cardano is Charles Hoskins. Hij is tevens de mede-oprichter van de welbekende cryptomunt Ethereum. Cardano wordt beschouwd als één van de eerste van de 3e generatie blockchains en de munt is zowel flexibel als schaalbaar door middel van verschillende lagen op de blockchain. De flexibiliteit en schaalbaarheid is wat Cardano zo speciaal maakt. Tot nu toe wisten weinig blockchains dit te bereiken. 

Visie van Cardano

Cardano is ontworpen met de visie en gedachte om een platform te creëren voor grootschalige, commerciële dApps. Volgens Cardano is dit de basis voor de economie van de toekomst. DApp staat voor ‘decentralized application’ en is een computerapplicatie die draait op een gedecentraliseerd computersysteem. DApps zijn groot geworden door onder andere gedistribueerde grootboeken technologieën zoals de Ethereum-blockchain, waarin dApps vaak als slimme contracten worden gezien.

Cardano begon met een visie van een wereld zonder tussenpersonen, waarin de macht niet wordt gecontroleerd door een paar verantwoordelijken, maar door de machtige velen. In deze wereld hebben individuen controle over hun gegevens en hoe ze met elkaar omgaan en transacties uitvoeren. Bedrijven hebben de mogelijkheid om onafhankelijk te worden van monopolistische en bureaucratische machtsstructuren. Samenlevingen zijn in staat om echte democratie na te streven: zelfbestuur, eerlijk en verantwoordelijk. Het is een wereld die mogelijk is gemaakt door Cardano.

Wat is een blockchain?

Blockchain wordt over het algemeen beschouwd als een realtime, onveranderlijk overzicht van transacties en eigendommen. Maar wat betekent dit? In feite is het betrouwbaar en bijna onmogelijk om transactiegegevens en informatie over wie wat bezit te kraken.Denk aan een database waarin informatie in blokken wordt opgeslagen. Deze blokken kunnen worden gekopieerd op aparte computers. Ze zijn allemaal hetzelfde en gesynchroniseerd met elkaar. Als iemand gegevens toevoegt of verwijdert, verandert de informatie overal.

Al deze locaties zijn net zo veilig als jouw portaal voor internetbankieren: het is bijna onmogelijk om deze te hacken. Het blockchain-grootboek kan verschillende documenten bevatten, zoals leningen, verklaringen van grondeigendom en cognossementen. Kortom, alles heeft een bepaalde waarde. Big data-informatie kan worden gedeeld in een multi-factor authenticatie-omgeving, die zeer geschikt is voor realtime en het veilig delen van informatie.Naarmate de technologie vordert, blijven use-cases evolueren. Naarmate het aantal industrieën dat blockchain gebruikt toeneemt, wordt naleving van privacywetten steeds belangrijker.

Blockchain as a service (BaaS) integreert het gedistribueerde grootboek blockchain-platform in een cloudgebaseerd software leverings- en licentiemodel, dat wordt verwelkomd door bedrijven die de beveiliging en efficiëntie willen verbeteren en tegelijkertijd de kosten willen verlagen. Blockchain as a service biedt blockchain-accountability, transparantie en beveiliging zonder hiervoor interne bronnen te gebruiken, omdat de serviceprovider het BaaS-netwerk in de cloud onderhoudt.

Hoe is Cardano ontstaan?

De cryptomunt Cardano is ontstaan uit een samenwerking tussen meerdere internationale universiteiten. De ontwikkelaars van de munt zijn gecrediteerde academici uit verschillende universiteiten uit Connecticut, Athene en Edinburgh. De munt is gebaseerd op verschillende sterk gewaardeerde academische wiskunde theorieën. De naam van de munt stamt daarom ook af van een bekende en invloedrijke wiskundige Gerolamo Cardano. 

De CEO van de munt is de voormalige CEO en ontwikkelaar van de Ethereum munt Charles Hoskinson. Het viel Charles op dat nieuwe cryptocurrency erg snel en vaak te haastig nieuwe munten op de markt brengen, waardoor er vaak onvoldoende tijd besteed wordt aan het ontwikkelen en uitwerken van het volledige concept van de munt. Volgens hem komen daarom vele cryptomunten en bijbehorende projecten hun beloften niet na. Hierdoor had Charles zijn vertrouwen verloren in de gehele cryptocurrency markt. Om dit vertrouwen te herstellen is de Cardano munt op de markt gebracht. Cardano zorgt er met hun team van academici voor dat de beloftes die zij maken voor de munt ook daadwerkelijk worden nagekomen in de praktijk. 

Hoe werkt Cardano?

Cardano werkt in grote lijnen hetzelfde als de andere cryptomunten, maar volgt hierbij wel een iets ander model in vergelijking met andere blockchains. De blockchain van Cardano bevat twee lagen; een afwikkelingslaag en een computationele laag. De eerste laag is op dit moment al volledig compleet en functioneel. Hierdoor is het mogelijk voor consumenten om Cardano (ADA) munten van de ene wallet naar de andere wallet te verzenden en te ontvangen. De tweede laag is momenteel in ontwikkeling en heeft als doel om het voor gebruikers mogelijk te maken om Smart Contracts te initiëren en aan te melden. 

In grote lijnen lijkt Cardano daarom ook op Ethereum, maar Cardano biedt daarnaast ook enkele voordelen. Cardano is schaalbaarder. Dit komt doordat het aangepast kan worden naar de vereisten van de eindgebruikers ervan. Daarnaast stelt de computationele laag het projectteam van Cardano in staat om wijzigingen aan te brengen met behulp van ‘zachte forken’, zonder dat de afwikkelingslaag hierbij wordt verstoord. Voor het verifiëren van transacties, gebruikt Cardano het Proof-of-Stake protocol. Hierbij worden gebruikers die willen deelnemer gezien als ‘validators’ en moeten zij een bepaald aantal ADA munten investeren om te kunnen aantonen dat ze belang hebben bij Cardano. Uiteindelijk worden ze beloond op basis van hun inzet met staking vergoedingen. 

Voordelen van Cardano

De cryptocurrency Cardano is een crypto munt met veel potentie. Cardano heeft een aantal belangrijke voordelen, waaronder:

  • Cardano is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
  • Cardano gebruikt Proof-of-Stake i.p.v. Proof-of-Work
  • Cardano maakt gebruik van dApps en Smart Contracts
  • Cardano maakt gebruik van twee lagen voor optimale functionaliteit en schaalbaarheid

Smart Contracts van Cardano

Cardano maakt gebruik van de zogeheten Smart Contracts (slimme contracten). De controlelaag wordt geautomatiseerd door Smart Contacts. Ethereum is hierin de pionier, maar ADA zegt het in een beter jasje te hebben gestoken. Bij het uitvoeren van beveiligde transacties maken Smart Contracts derden overbodig. Dit kan extra kosten voorkomen. Momenteel zijn dit eenvoudige transacties. In de toekomst zal blijken of complexe transacties ook automatisch kunnen worden uitgevoerd door middel van Smart Contracts.

Hoe kun je Cardano kopen?

Als je zoekt naar de beste manier op Cardano online te kopen, is het belangrijk om te beslissen of je deze cryptovaluta wilt verhandelen of dat je wilt beleggen voor op de lange termijn. Beleggers kopen hun ADA voornamelijk op crypto uitwisselingen en verplaatsen de munten na aanschaf en slaan deze op in een veilige(re) crypto wallet. 

Je kunt Cardano kopen op verschillende crypto uitwisselingen, zoals op Bitvavo, Litebit, Bitcoin Meester en Binance. Bij de meeste uitwisselingen kun je gemakkelijk geld (euro’s) storten via iDeal, PayPal of Creditcard. Na het storten kun je ADA kopen. Deze komt dan in jouw wallet van de uitwisseling app te staan. Vervolgens kun je ervoor kiezen om deze daar te houden of om deze te verplaatsen naar een veiligere wallet. 

Hoeveel Cardano’s kan ik kopen?

Misschien vraag je je af hoeveel Cardano’s je minimaal en maximaal kunt kopen. ADA is, net zoals Bitcoin en Ethereum, een opsplitsbare cryptovaluta, waardoor er eigenlijk geen aankoop minimum is. Je hoeft dus niet perse een hele Cardano te kopen. ADA (de valuta gekoppeld aan de Cardano blockchain) is op te delen is zes decimalen. De kleinste hoeveelheid (0,00001 ADA) staat bekend als ‘Lovelace’.

Geld verdienen met Cardano?

Net als met iedere andere cryptomunt, is het ook mogelijk om met Cardano geld te verdienen. Dit kan door de munt is een ‘dip’ in te kopen en weer te verkopen zodra hij weer in waarde stijgt. Een dip is wanneer de munt in waarde daalt. Echter, kan deze manier van verdienen erg riskant zijn. Als je de munt in een dip koopt, kan het zomaar het geval zijn dat de munt nóg meer in waarde daalt. Hierdoor sta je als het ware “verlies”. Echter, zodra de munt weer in waarde stijgt, zou je hem weer kunnen verkopen met “winst”. Mocht je willen beginnen met handelen in Cardano’s, lees je dan altijd goed in en volg al het nieuws en de veranderingen omtrent de munt, want iedere nieuwe aankondiging, verandering of aanpassing kan ervoor zorgen dat de munt in waarde gaat dalen en stijgen. 

Wil je gaan handelen in Cardano. Houd er dan rekening mee dat er bij het handelen in Cardano transactiekosten bij kopen. Elke uitwisseling die je uitvoert, zowel kopen als verkopen, komen er transactiekosten bij. Mocht je van plan zijn een actieve Cardano handelaar te worden, zorg er dan voor dat je de transactiekosten meebekerent in de winstberekening.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about Cardano updates.

Categories

Related Posts