Wat is Staking?

Staking is een populaire en veelgebruikte term die je in de cryptogemeenschap steeds meer tegenkomt. Vele exchanges bieden tegenwoordig de mogelijkheid om te staken. Hierdoor is het ook voor iedereen mogelijk om te staken. Staking heeft natuurlijk te maken met crypto, dus wordt ook beloond in en met crypto. Door middel van staking kun je dus extra rendement vergaren. Echter, is staking op dit moment nog een vrij onbekend begrip. Wij leggen je graag uit wat staking is, hoe het werkt en wat de voordelen van staken zijn. Ook bespreken we hoe je kunt staken via exchanges en leggen wij uit wat een stake pool is.

Wat is staking?

Staking kun je zien als het vasthouden van cryptomunten voor een onbepaalde periode. Dit vasthouden doe je in je cryptocurrency wallet (portemonnee). Door te staken, ondersteun je de veiligheid en operaties van een bepaald blockchain netwerk en bouw je als het ware rente op over de munten die je vasthoudt.

Het staken van cryptomunten kun je daarom ook zien en vergelijken met het rente op je gewone spaarrekening. Bij het staken van cryptomunten koop je een bepaalde hoeveelheid van een munt (coin) of token en die houd je vervolgens vast. Als beloning voor het vasthouden van de coin of token ontvang je rente op je coins. De rente die je ontvangt is verschillend per coin en wordt ook weer in de vorm van crypto uitgekeerd. Echter, zijn niet alle cryptomunten te staken. Het is enkel mogelijk om te staken bij de Proof-of-Stake munten. 

Wat is Proof-of-Stake (PoS) en hoe werkt het?

Proof-of-Stake, afgekort als PoS, is een algoritme en heeft als doel het valideren van transacties en het toevoegen van nieuwe blocks aan een blockchain. Deze blocks worden op hun beurt weer gecreëerd door deelnemers van het netwerk die hun coins staken. Hierdoor wordt er een nieuw block op het platform gevalideerd. 

Als validator kun je helpen met de validatie van de blocks. Eerst moet je dus wel validator worden. Om een validator te worden, moet je eerst een bedrag als borg inzetten in de vorm van cryptomunten. Door deze borg in te zetten, heeft het netwerk meer zekerheid dat de validator goed zijn of haar werk doet. Dit borgbedrag wordt de stake genoemd en het hierboven beschreven proces noemen we staken. Door als validator de cryptomunt vast te houden, ontvang je een beloning in de vorm van crypto. 

Deelnemers met een grotere stake worden over het algemeen eerder als validators geselecteerd. Met andere woorden, hoe meer cryptocurrency je vasthoudt, hoe meer macht je hebt om transacties te valideren en hoe meer coins je hebt in je wallet en hoe langer je deze vasthoudt, des te hoger het aantal coins zal zijn die je ontvangt voor het staken ervan. 

Voordelen van staking

Staking heeft vele voordelen. Hieronder een aantal belangrijke voordelen van het staken van crypto:

  • Voor staken is geen technische kennis of geavanceerde apparatuur nodig
  • Om te kunnen staken hoef je bijna niets te doen behalve een cryptomunt kopen en deze vasthouden
  • Indien je een munt voor een lange termijn vasthoudt (HODL), kun je met staking extra winst boeken
  • Door te staken draag je bij aan de werking van je favoriete cryptomunt

Staken via exchanges

Staken kun je via verschillende exchanges. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Bitvavo, Binance, Coinbase en Bitcoin Meester. Op deze exchanges kun je handelen en staken in verschillende cryptomunten. Op deze exchanges kun je naast Cardano ook andere PoS cryptomunten vinden, zoals: Tezos, Algorand, Celo en veel meer.

De beloningspercentage voor staking verschilt per coin en per exchange, waarin elke coin en elke exchange eigen regels heeft en eigen tarieven hanteert. Ga je staken op Bitvavo, dan wordt het rendement dagelijks voor je berekend. De opbrengsten worden altijd op maandagen uitbetaald. 

Wat is een stake pool?

Stake pools worden beheerd door exploitanten van stake pools. Dit zijn netwerkdeelnemers met de vaardigheden om op betrouwbare wijze te zorgen voor een consistente uptime van een node, wat essentieel is voor het succes van het Ouroboros-protocol en het Cardano-netwerk als geheel.

Het protocol gebruikt een probabilistisch mechanisme om voor elk slot een leider te selecteren, die naar verwachting het volgende blok in de keten zal maken. De kans dat een stake pool node wordt geselecteerd als slot leader neemt evenredig toe met het aantal stakes dat aan die node is gedelegeerd. Elke keer dat een pool-node van een stake pool wordt geselecteerd als slotleider en met succes een block creëert, ontvangt deze een beloning, die wordt gedeeld met de pool in verhouding tot het bedrag dat elk lid heeft gedelegeerd. Stakepool-exploitanten kunnen hun bedrijfskosten aftrekken van de toegekende ADA, evenals een winstmarge specificeren voor het leveren van de service.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about Cardano updates.

Categories

Related Posts