Hoe moet je Cardano (ADA) staken?

Cardano is in 2015 ontwikkeld door de medebedenker van Ethereum Charles Hoskinson, een Amerikaanse computerprogrammeur die een blockchain wilde maken die was gebaseerd op academische principes op hoog niveau.

De Cardano blockchain is ontwikkeld voor implementatie van gedecentraliseerde applicaties (dApps). Het Proof-of-Stake consensusmechanisme en de interne architectuur zorgen voor snelle verwerkingstijden en hoge doorvoer in vergelijking met directe concurrenten, zoals Ethereum. Het is ook de eerste blockchain die echt peer-reviewed is door een gemeenschap van wetenschappers en academici.

Het native token van Cardano wordt ADA genoemd. Hoewel ze van elkaar te onderscheiden zijn, worden de twee termen vaak door elkaar gebruikt. ADA vervult meerdere doelen op de Cardano blockchain, maar het primaire gebruik ervan is om de blockchain te valideren en te beveiligen via het consensusmechanisme van de Proof-of-Stake. Dit wordt bereikt door middel van het staken.

Het staken van cryptocurrency kan een relatief eenvoudige methode zijn om cryptocurrency holdings in de loop van de tijd te laten groeien. Er zijn echter valkuilen waar elke belegger zich bewust van moet zijn. In deze blog bespreken we hoe Cardano staking werkt, de meerdere beschikbare opties en de bijbehorende risico’s van het staken van Cardano.

Wat is Cardano (ADA) staken?

Staking verwijst naar het proces van het vergrendelen van cryptocurrency munten in een bijbehorende Proof-of-Stake (PoS) blockchain. Het PoS-mechanisme beveiligt en verifieert transacties in elk blok. In ruil voor het helpen beveiligen en valideren van het netwerk, worden gebruikers beloond met extra munten (staking rewards).

Cardano implementeert een vorm van PoS genaamd gedelegeerde Proof-of-Stake, die voortbouwt op het oorspronkelijke protocol. Cardano verwijst naar dit consensusprotocol als Ouroboros. Bij het protocol zijn 2 belangrijke partijen betrokken: stake pool operators (SPO’s) en delegators.

SPO’s zijn gelijk aan knooppunten op het netwerk die transacties valideren en het systeem helpen om deze te laten draaien. De kans dat SPO’s worden gekozen om transacties te valideren, hangt af van de hoeveelheid ADA die in hun pool is ingezet. Het uitzetten van ADA tokens als SPO kan een complex proces zijn. Het vereist een grote inzet, aanzienlijke technische kennis en bekendheid met de Cardano blockchain. Daarom is dit een ​​methode die het beste gebruikt kan worden door geavanceerde gebruikers van cryptocurrency. Gelukkig kan ADA nog steeds worden ingezet door het meer eenvoudige proces van delegatie.

In plaats van transacties te valideren, kunnen delegators ADA tokens inzetten binnen een gekozen SPO inzet pool. Door ADA tokens te delegeren, wordt de kans groter dat de gekozen SPO wordt geselecteerd om transacties te valideren. Als een knooppunt wordt gekozen, worden de beloningen vervolgens verdeeld tussen de SPO en de ondersteunende delegators. Delegator staking kan direct worden voltooid via een cryptocurrency- wallet of indirect via een cryptocurrency exchange. Beloningen worden elke 5 dagen aan Cardano stakers uitgedeeld op de maandagen.

Naast het uitzetten van ADA binnen de Cardano blockchain, kan ADA ook worden uitgeleend via serviceproviders voor gedecentraliseerde financiële (DeFi) en gecentraliseerde financiële (CeFi). Hoewel het technisch niet geclassificeerd is als staken, kan het uitlenen van ADA aan andere handelaren via een uitleen- en uitleenservice hogere jaarlijkse percentage beloningen bieden, met als compromis dat het een hoger risico en meer complexiteit met zich meebrengt dan staken via een wallet of een exchange.

Hoe moet je Cardano (ADA) staken?

Zoals eerder vermeld, zijn er 3 hoofdmethoden om Cardano te staken. Deze omvatten staken via een wallet of exchange en uitlenen via een DeFi- of CeFi-platform. De eenvoudigste methode voor beginners is om Cardano rechtstreeks te staken via een cryptocurrency wallet.

Om te beginnen met het staken van ADA tokens, moeten gebruikers eerst ADA tokens in een cryptocurrency wallet houden. Beleggers kunnen populaire digitale portemonnees met meerdere valuta’s gebruiken, zoals Exodus, of een hardware wallet, zoals Ledger, gebruiken om een extra beveiligingslaag toe te voegen.

Cardano (ADA) staken via Yoroi

Stap 1. Als je ADA wilt inzetten als delegator met Yoroi, downloadt je de Yoroi browserextensie en accepteert je de gebruiksvoorwaarden.

Stap 2. Je krijgt 2 instellingen opties: Eenvoudig of Geavanceerd. Als je een beginner bent, kies je de optie Eenvoudig. Je kunt betalings URL’s maken om het betalen gemakkelijker te maken.

Stap 3. Nu ben je klaar om te beginnen met staken. Sluit een hardware wallet aan die ADA tokens bevat of koop wat ADA op een cryptocurrency exchange zoals Binance, Coinbase of Bitvavo. Zet de ADA tokens over naar de Yoroi wallet. 

Stap 4. De volgende stap is om jouw ADA te delegeren aan een staking pool. Elke staking pool brengt delegatie kosten in rekening voor het proces van “node operation”. Deze kosten variëren tussen staking pools, dus het is absoluut de moeite waard om door verschillende opties te bladeren. Belangrijk om van tevoren te weten is dat pools de tarieven op elk moment zonder waarschuwing kunnen wijzigen. Beleggers kiezen er vaak voor om hun ADA bezit te verdelen door in verschillende pools in te zetten om zo het risico te spreiden.

Zodra je de ADA hebt gedelegeerd aan een staking pool, begin je beloningen (rewards) te verzamelen. Wanneer een gebruiker voor het eerst munten stort, moet hij 20 dagen wachten om te worden goedgekeurd door het Cardano netwerk. Deze authenticatie vertraging voorkomt dat spammers het netwerk kunnen overbelasten.

Na deze wachttijd van 20 dagen beginnen spelers elke 5 dagen beloningen te verdienen. De eerste ADA staking reward van een gebruiker komt 25 dagen nadat hij is begonnen met staken. De volgende beloning komt na 30 dagen, enzovoort.

Let op: er is een netwerk vergoeding die spelers moeten betalen wanneer ze beloningen claimen. Momenteel ligt dit tussen 0,1 en 0,2 ADA, maar dit kan vrij vaak veranderen. Veel stakers wachten om hun beloningen in één keer te claimen, zodat hun winst niet wordt opgeslokt door vergoedingen.

Cardano (ADA) staken via een exchange

Naarmate cryptocurrency exchanges in populariteit zijn gegroeid, zijn ze begonnen met het aanbieden van extra functies buiten het eenvoudig kopen en verkopen van cryptocurrencies. Een van deze functies is om gebruikers de mogelijkheid te bieden om cryptocurrency tokens rechtstreeks via de beurs te staken.

In het geval van Cardano fungeert de exchange als de staking pool operator en zorgt voor alle technische aspecten van de staking binnen het netwerk. ADA rewards worden vervolgens binnen de exchange opgebouwd.

Hoewel Cardano op de meeste grote exchanges gekocht en verkocht kan worden, ondersteunen niet alle exchanges het staken van Cardano. De grote exchanges die momenteel de optie ondersteunen, zijn Binance, Bittrex, KuCoin, Kraken en Bitvavo.

In vergelijking met staken via een cryptocurrency wallets, kunnen gebruikers ADA tokens niet kiezen en distribueren over meerdere uitzet pools.

Rente opbouwen met uitlenen van Cardano (ADA)

CeFi-leningen

Er is momenteel slechts één grote CeFi leenservice. Dat is Nexo. Bij Nexo kunnen gebruikers rente verdienen op ADA holdings. Via hun service is het mogelijk om tot 8% rente te verdienen op ADA, die dagelijks wordt uitbetaald. 

DeFi-staking

Het uitlenen van cryptocurrencies aan gedecentraliseerde financiële (DeFi) applicaties wordt vaak DeFi staking genoemd. DeFi toepassingen, zoals gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) of uitleen protocollen, zijn vaak afhankelijk van door de gebruiker verstrekte liquiditeit om goed te kunnen functioneren. In ruil voor het verstrekken van liquiditeit worden gebruikers beloond met een deel van de transactiekosten.

De rente die wordt aangeboden voor leningen aan DeFi-platforms is meestal direct gecorreleerd aan de vraag naar de cryptocurrency. Dit kan soms betekenen dat beloningen beter zijn dan het staken van ADA binnen de Cardano blockchain. Als de vraag naar ADA toeneemt en het aanbod laag is, zal de rente stijgen. Als de vraag naar ADA afneemt en het aanbod hoog is, zal de rente dalen.

Hoeveel kan ik verdienen met Cardano (ADA) staken?

Staking rewards variëren sterk, afhankelijk van de methode en het platform dat stakers kiezen. Volgens Staking Rewards is het gemiddelde jaarlijkse rendement voor ADA staking op het moment van schrijven meer dan 7,2%.

Inzet beloningen zullen uiteindelijk afhangen van de marktwaarde van ADA. Als de marktwaarde van ADA stijgt, zullen de inzet beloningen evenredig toenemen. Als de marktwaarde van ADA echter daalt, kan de gestorte ADA plus rente minder waard zijn dan bij het starten van de staking proces.

Is Cardano (ADA) staken veilig?

Een belangrijk voordeel voor Cardano stakers in vergelijking met andere blockchains is het ontbreken van een lock-up periode voor ADA tokens. Wanneer ADA rechtstreeks met een cryptocurrency wallet wordt ingezet, verlaten de tokens de portemonnee nooit. Een gebruiker kan zoveel ADA tokens staken als dat er beschikbaar zijn en ze op elk moment terugtrekken uit het staken van pools. Dit is een flexibele functie die Cardano veel fans in de community heeft opgeleverd.

Hoewel het een eenvoudig proces kan zijn om ADA rechtstreeks via een wallet te staken, blijven gebruikers volledig verantwoordelijk voor hun munten. Als een gebruiker het wachtwoord voor zijn wallet verliest, verliest hij de toegang tot zijn ADA geld. Dit is echter gebruikelijk voor alle eigendom van cryptocurrency en niet alleen een kenmerk van staking.

Gewetenloze validators zijn een ander risico om op te letten bij het rechtstreeks inzetten van ADA. Hoewel ze geen ADA tokens uit de wallet van een gebruiker kunnen stelen, kunnen ze wel alle inzet beloningen verzamelen die beschikbaar zijn voor een inzet pool. Dit bereiken ze door plotselinge wijzigingen aan te brengen in de margevereisten. Gelukkig is dit vrij zeldzaam en is de Cardano gemeenschap goed in het uitroeien van onbetrouwbare operators als ze op deze manier handelen.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

12 reacties

  1. whoah this weblog is fantastic i like reading your
    articles. Stay up the good work! You already know, lots of persons are hunting
    around for this info, you can aid them greatly.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about Cardano updates.

Categories

Related Posts